Porady i pomysły

Wytwórnia win w stylu ekologicznego minimalizmu

Budynek winiarski otoczony toskańskimi wzgórzami

Winiarnia w Podernuovo znajduje się w pobliżu San Casciano dei Bagni, na obrzeżach Sieny, w południowej Toskanii. Obejmuje miejsca publiczne, zakłady produkcyjne i biura pracy, w których negatywny wpływ na środowisko jest zminimalizowany.

Droga lokalna Strada delle Vigne (przetłumaczona z angielskiego - „z winorośli”) rozgałęzia się od głównej drogi obwodowej, która skręca w lewo i dostarcza cały transport na główny taras. W strefie wschodniej winnicy znajduje się pierwszy parking.

Luksusowy dom w Alpach Francuskich

Sam z ośnieżonymi górami: przytulny dom górski Camelot

Droga dojazdowa prowadzi do drugiego parkingu i kończy się na trzeciej strefie parkingowej, przeznaczonej wyłącznie dla personelu i gości. Jest wejście, które łączy biura i zakłady produkcyjne. Po lewej stronie znajdują się trzy główne strefy: piwnica ze zbiornikiem, druga piwnica z beczkami i piwnica, w której dojrzewa wino.

Po prawej stronie korytarza architekci umieścili strefy, w których odbywa się ostatni etap produkcji, schody na wyższe piętra, rezerwaty wody i magazyn, w którym beczki są myte. Wysokość ponad sześciu metrów pozwala stworzyć przestrzeń dla stref pośrednich, takich jak pomieszczenia mechaniczne nad częścią produkcyjną, szatnie dla personelu, toalety dla gości i laboratoriów.

Do laboratorium można dostać się osobnymi schodami, które prowadzą również do biur. W przybliżeniu na tej samej wysokości ponad strefami fermentacji wzrasta sala degustacyjna. Po obu stronach pomieszczenia znajdują się ogromne szklane panele, z których roztacza się wspaniały widok na beczki wina i ogród, otoczone dwoma głównymi ścianami. Doskonały przegląd winnicy zapewnia rampę.

Sala degustacyjna, sala konferencyjna, biura i toalety są dostępne z dwóch stron. Obszary produkcyjne i sala konferencyjna otoczone są ogromnymi szklanymi ścianami, górującymi nad wyłożonym kafelkami tarasem. Na parterze szklane panele pokrywają całą odległość pomieszczeń i wizualnie łączą piwnicę ze zbiornikiem i na zewnątrz.

Znakomity domek z basenem w ośrodku narciarskim Mégève we Francji

Nowoczesny dom w Szwajcarii: dom, w którym chcesz mieszkać

Materiały do ​​produkcji budynku zostały wybrane jako wyjątkowe, aby maksymalnie zjednoczyły architekturę i naturę. Długie ściany są pomalowane na kolor gliny, typowy dla Toskanii. Budynek ozdobiony jest zielonym dachem, biurami cieniowania i miejscami produkcji.

Tłumaczenie materiałów ze strony archilovers.com Arina Grain.

Loading...