Apartamenty i domy

Fantastyczne mieszkanie w jaskini w Moskwie

Powierzchnia 150 m2

Jeśli lubisz dziką przyrodę i podróże, z pewnością spodoba Ci się mieszkanie Aleksieja i Anny. Małżonkom udało się stworzyć wyjątkową jaskinię apartamentową, w której jednak znajduje się miejsce na wygodę i nowoczesne technologie.

Niesamowity apartament z wysokimi sufitami (4,9 m!) Znajduje się na szóstym piętrze. Tutaj mieszka kreatywna rodzina trzech osób. Alexey jest szefem własnego studia projektowego, Anna jest profesjonalnym fotografem. Ich córka, siedmioletnia Zlata, jest uczennicą. Wszyscy członkowie rodziny lubią zajęcia na świeżym powietrzu: wspinaczkę górską i podróże do różnych miejsc dzikiej przyrody. Nawet Zlata, mimo młodego wieku, często wyrusza z rodzicami.

Stalaktyty na suficie, niezwykła faktura ścian, obecność ekologicznych części i wiele innych elementów tworzą poczucie nieobecności w nowoczesnym mieszkaniu, ale w wyjątkowej naturalnej przestrzeni. Do stworzenia wnętrza tego mieszkania wykorzystywano głównie naturalne materiały: drewno, łupek, kwarc, glinę ... Było jednak miejsce na wygodę i nowoczesne trendy wzornicze. Ponadto w „jaskini” zastosowano nietypowe metody wykorzystania obiektów, które wizualnie rozszerzyły przestrzeń. Miłość małżonków do natury i wygoda są zauważalne w każdym pokoju w mieszkaniu.

Kominek w mieszkaniu: 20 pomysłów na aranżację

Jak ozdobić mieszkanie lusterkami: wskazówki projektant Zhenya Zhdanova

Niezwykły tunel

Znajomość „jaskini” zaczyna się od korytarza, w mieszkaniu Aleksieja i Anny to swoisty tunel o piaszczystym kolorze. Ściany reliefowe korytarza pokryte są dekoracyjnym tynkiem. Do oświetlenia stosuje się taśmy LED, które są na ścianach. Dodatkowo w pokoju znajduje się system garderoby, pokryty jest matowym szkłem.

Panele ze stalaktytu i mchu

Hol wejściowy prowadzi do ogromnej przestrzeni zalanej naturalnym światłem - jest to salon połączony z jadalnią i kuchnią. Tutaj wnętrze jest urządzone w odcieniach szarości, zdominowane przez naturalne materiały. Ściany są szorstkie, pokryte mikrocementem; Półki wykonane są z białej gliny na drewnianej ramie. Nad kuchnią wisi ogromny drewniany sześcian. Ale przede wszystkim w tym pokoju niesamowity jest stalaktyt na suficie i duży panel naturalnego mchu.

Salon jest sofą i unikalnym elementem ekologicznym - ogrodzeniem spiralnych schodów wykonanych z brzozowych pni. Ponadto w tym obszarze znajduje się kominek, dzięki czemu przestrzeń jest wygodniejsza. Wraz z nadejściem ciemności salon zmienia się i staje się zupełnie inny - stylizowane wnyki sieci larw komarów grzybów „rozświetlają się” na suficie Arachnocampa luminosaktóre zamieszkują system jaskini Waitomo w Nowej Zelandii.

W łazience panuje prawdziwie lodowata atmosfera. Ściany są przycięte szkłem, które przesuwa się o kilka centymetrów od ścianek działowych w celu swobodnego przejścia promieni świetlnych taśmy LED. Białe kamienie kwarcowe są podświetlane pod prysznicem. Ciekawą cechą tego pokoju jest to, że podłoga pod prysznicem jest zaprojektowana w taki sposób, że można całkowicie opuścić stopy do wody i wyobrazić sobie, że w ogóle nie ma cię w mieszkaniu, ale w naturze, na przykład pod wodospadem.

W sypialni Aleksieja i Anny jest minimum mebli: łóżko i komoda. Dotyk egzotyki sprawia, że ​​stoliki nocne są w postaci drewnianych pniaków. Osobliwością tego pomieszczenia jest to, że reliefowe ściany zwężają się do sufitu, co stwarza wrażenie przebywania w szczelinie. Oświetlenie w sypialni jest widoczne - podświetlone są tylko niezbędne obszary.

Grzyby na trawniku

Szkółka - pokój Zlaty - jest wypełniona światłem dziennym, osiągnięto to dzięki szkleniu wzdłużnemu. Miękki zielony dywan na podłodze kojarzy się z trawnikiem. Meble w pokoju są wielofunkcyjne - więc kanapa z poduszkami łatwo zmienia się w stół, przy którym dziewczyna może przeczytać książkę. Łóżko Zlaty jest dość wysokie, a żeby się do niej dostać, dziewczyna musi wspiąć się na stylowe wnętrza - grzyby.

Rozwiń przestrzeń

Oprócz przedszkola, na drugim piętrze znajduje się biuro. Podłoga w tym pokoju jest pokryta dywanem. W badaniu wykorzystano również niektóre techniki, które wizualnie zwiększyły przestrzeń pomieszczenia: ściana pokryta jest białą gliną, zainstalowane są szyby wzdłużne i półki. Meble w biurze są również bardzo wielofunkcyjne: stół może służyć jako miejsce do pracy i miejsce do odpoczynku. Dodatkowo w pokoju znajduje się komoda i fotel.

Chińskie piaskowce

Inspiracją do łazienki na drugim piętrze mieszkania były chińskie piaskowce. Skała osadowa została odtworzona przy użyciu forniru łupkowego przez zerwanie cienkiej części kamienia i przyklejenie go do podstawy. Dziwaczne obrazy w szarych, żółtych, brązowych odcieniach znajdują się zarówno na ścianach, jak i na suficie pokoju.

Zewnętrzny taras to prawdziwy skarb mieszkania. W tej przestrzeni zastosowano sztuczne ogrodnictwo. Kawałki kamienia są rozrzucone po całym tarasie, a przeszklenia pokryte są naturalnym zielonym żywopłotem, który nadaje wnętrzu naturalny naturalizm. W wannie jest brzoza, która jest oświetlona z czterech stron. Krzesła znajdują się wokół ognia, co jest tak przyjemne dla całej rodziny, aby spędzić przytulne wieczory.

Architekt Aleksey Bereznyak

Obejrzyj film: Szczególna teoria spekulacji wg Rafała Zaorskiego, #100 TJS (Styczeń 2020).

Loading...